Burgery buraczane z sosem chrzanowo-musztardowym

Na kotlety (około 5 sztuk):

150g kaszy gryczanej

1 puszka (250g) czerwonej fasoli

1 duży, ugotowany burak

1 cebula

2 suszone śliwki

1 łyżka oleju

2 liście laurowe

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

½ łyżeczki lubczyku

Garść kolendry (jeśli ktoś nie lubi – można zastąpić pietruszką)

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

 

Na sos:

3 łyżki wegańskiego majonezu

2 łyżki chrzanu

2 łyżki musztardy

 

Przykładowe dodatki:

Bułka pełnoziarnista

Liście boćwiny

Pomidor

Ogórki kiszone lub pikle buraczane

Cebula

Keczup

Wegański ser żółty

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę gryczaną ugotować z liśćmi laurowymi w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W połowie czasu gotowania dorzuć odsączoną i przepłukaną fasolę i pokrojone śliwki.

2. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, po czym dodać do gotującej się kaszy z fasolą, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku (posiekaną kolendrę dodać na sam koniec, już po zdjęciu z ognia).

3. Gdy masa będzie już przyprawiona i ugotowana (może się nawet lekko rozklejać) zetrzyj buraka na grubych oczkach tarki, dorzuć do reszty składników i wymieszaj. W tym momencie możesz zacząć nagrzewać piekarnik do pieczenia bułek.

4. Kiedy całość lekko ostygnie, formuj kotlety zwilżonymi dłońmi – jeśli masa będzie zbyt lepka, możesz dodać odrobinę bułki tartej, mielonego siemienia lnianego bądź płatków owsianych.

5. Przekrój w pół wybrane przez siebie bułki i wrzuć do piekarnika na czas smażenia kotletów, aby były lekko chrupiące. Jeśli zdecydowałeś się na wegański ser, wyłóż plasterek na jedną z połówek bułki.

6. Na patelni rozgrzej olej do smażenia i smaż kotlety z obu stron aż do zarumienienia (można je też upiec w piekarniku bez tłuszczu).

7. W trakcie smażenia kotletów pokrój na plasterki wybrane przez siebie dodatki: pomidor, ogórki, cebulę, umyj liście boćwiny lub sałatę i odłóż wszystko na bok. Teraz możesz też wymieszać składniki na sos, ale nie zapomnij o smażących się kotletach!;)

8. Kiedy wszystko będzie już gotowe, wyjmij bułki z piekarnika i włóż między obie połówki buraczane kotlety, sos i ulubione dodatki.

9. Można podawać z sałatką lub buraczanymi frytkami. Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE (jeden burger z bułki pełnoziarnistej, z kotletem buraczanym i dodatkami):

Białka: 19,4g

Tłuszcze: 10,4g

Węglowodany: 74,5g

Błonnik: 10,8

Kalorie: 470