Krem z białej czekolady i kokosa z owocami

Składniki (4 porcje):

Na krem:

400g tofu jedwabistego

1 szklanka mleka roślinnego (w tym przypadku mleka z nerkowców)

dwie tabliczki wegańskiej białej czekolady

2 łyżki musu kokosowego

1 laska wanilii

1½ łyżeczki agaru

Na sos (można użyć różnych owoców w odmiennych proporcjach, ale to połączenie jest moim zdaniem najlepsze):

150g mrożonych jagód

150g mrożonych wiśni

2 łyżki słodzika (w tym przypadku erytrytolu)

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

+owoce do przybrania

 

Sposób przygotowania:

1. W rondelku podgrzej składniki na krem: połamaną na kostki czekoladę, mleko roślinne, mus kokosowy, ziarenka z laski wanilii i agar, do osiągnięcia gładkiej masy.

2.  Za pomocą blendera zmiksuj tofu i masę czekoladowo-kokosową, rozlej do salaterek i włóż do lodówki na tak długo, aż całość stężeje.

3.  W międzyczasie w innym rondelku podgrzej owoce i słodzik, aż puszczą sok i będą gorące, Dodaj pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i szybko wymieszaj – owoce powinny zgęstnieć i osiągnąć konsystencję lekkiego kiślu. Zdejmij z ognia i odłóż do ostygnięcia.

4. Kiedy zawartość salaterek stężeje wylej na powierzchnię syrop owocowy i ponownie włóż do lodówki do szybkiego schłodzenia.

5. Przed podaniem wyłóż powierzchnię deseru świeżymi owocami jagodowymi. Podawaj na zimno. Smacznego!

 

Wartości odżywcze (jedna porcja):

Białko: 6,8 g

Tłuszcze: 23,3 g

Węglowodany: 33,5 g

Błonnik: 3 g

Kalorie: 366,3