Fibromialgia

Fibromialgia  (inaczej gościec mięśniowo- włóknisty) to zaliczany do chorób reumatycznych zespół chorobowy charakteryzujący się przede wszystkim rozległym bólem (nierzadko opisywanym przez osoby chore jako ból całego ciała), bolesną reakcją na ucisk, porannym zesztywnieniem ciała, zmęczeniem i zaburzeniami snu.. Nieznana jest przyczyna powstawania choroby jednak istnieją sugestie, że jednym z mechanizmów jej powstawania mogą być nieprawidłowości w funkcjonowaniu ogólnego ośrodka nerwowego powodujące nasilenie bólu. Czynniki zewnętrzne, które przyczyniają  się do rozwoju choroby, to m.in.: infekcje, urazy, stres oraz substancje toksyczne.

Badania wskazują, że surowa dieta roślinna jest w stanie poprawić ogólną kondycję chorego oraz niektóre symptomy choroby w szczególności.  Podczas badań prowadzonych w Finlandii, grupa pacjentów z fibromialgią przeszła na surową dietę wegańską na okres trzech miesięcy (Kaartinen i in., 2000). Wyniki badań wykazały znaczącą poprawę: zmniejszenie odczuwania bólu i sztywnienie mięśni, poprawę jakości snu, znaczący spadek wagi ( większość pacjentów była otyła) oraz zmniejszenie poziomu cholesterolu.

Podobne badania zostały przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, gdzie pacjenci chorzy na fibromialgię zostali poddani prawie całkowicie surowej diecie roślinnej na okres dwóch miesięcy (Donaldson i in., 2001). Większość chorych zareagowała na dietę zdecydowana poprawą wszystkich parametrów ( funkcjonowanie fizyczne, odczuwanie bólu, ogólny stan zdrowia, witalność , funkcjonowanie społeczne i zdrowie psychiczne).  U tych pacjentów, którzy pozostali na diecie przez okres siedmiu miesięcy wszystkie symptomy, oprócz odczuwania  bólu, zmalały do poziomu nie odróżniających chorych od reszty populacji,  a sam poziom bólu również się znacznie obniżył.

Lamb i wsp. (2011) zbadali wpływ tradycyjnej diety zdrowotnej (opartej na wskazówkach organów rządowych) na chorych na fibromialgię i porównali efekty jej działania z efektami działania diety eliminacyjnej. Pacjenci byli poddani każdej z diet przez okres czterech tygodni. Dieta eliminacyjna wykluczała: owoce morza, rafinowany cukier i wszelkie produkty z jego dodatkiem, sztuczne barwniki, środki aromatyzujące i słodziki, napoje zawierające kofeinę, zboża zawierające gluten, jajka i przetwory mleczne oraz żywność o dużej zawartości kwasu arachidonowego (wiele rodzajów mięsa i produktów mięsnych, wysoko tłuszczowe produkty przetworzone). Podczas trwania diety eliminacyjnej pacjenci otrzymywali również ekstrakty naturalne (bogate w antyoksydanty i inne składniki odżywcze).

Dieta tradycyjna jedynie umiarkowanie poprawiła występowanie symptomów, dieta eliminacyjna natomiast wykazała znaczące obniżenie wrażliwości  zarówno na ból, jak i sztywnienie mięśni. Podczas trwania tej diety pacjenci mieli również zwiększoną tolerancję na ból w pięciu miejscach szczególnie wrażliwych na nacisk tzw. punktów spustowych.

Mimo, iż nie przeprowadza się wielu badań dotyczących wpływu wegańskiej diety na pacjentów chorych na fibromialgię, niektóre badania wykazały, iż może mieć  ona korzystny wpływ na stan zdrowia pacjentów.