VivaZdrowie testuje: mąka lniana LenVitol®

Tradycyjne polskie produkty wciąż zyskują na popularności. I bardzo dobrze, bowiem swojego czasu wyparte przez niektóre superfoods z dalekich krajów, stanowią rodzimą skarbnicę witamin i minerałów, a kosztują kilkakrotnie mniej i są ogólnodostępne.

Po recenzji oleju lnianego marki LenVitol® przyszedł więc czas na mąkę lnianą!

Mąka lniana LenVitol® polecana jest jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej lub jako dodatek do innych mąk, mając tym samym w kuchni polskiej wyjątkowo dużo zastosowań. Nie zawiera glutenu, dlatego jest szczególnie polecana osobom na diecie bezglutenowej. Idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia, do przygotowania naleśników, placków, pierogów, ciast czy chleba. Znajduje również zastosowanie jako zagęszczacz do zup i sosów. Zawiera duże ilości białka (38g/100g), błonnika pokarmowego (34g/100g) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.  Stanowi również świetne źródło składników mineralnych, m.in. sodu, magnezu, wapnia, fosforu, cynku czy żelaza.
Z uwagi na swoje właściwości stanowi świetną alternatywę dla innych mąk, zwłaszcza dla mocno oczyszczonej, białej, najbardziej popularnej mąki pszennej. Produkty z lnu wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego i łagodzą dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dlatego zalecane są przy problemach trawiennych, szczególnie zaburzeniach perystaltyki jelit. Ponadto obniżają poziom cholesterolu i pomagają kontrolować stężenie glukozy we krwi. Dzięki dużej ilości błonnika wspierają utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Mąka lniana dostępna jest w sklepach dużych sieci handlowych w działach ze zdrową żywnością, sklepach ze zdrową żywnością oraz w firmowym sklepie internetowym www.oleofarm24.pl

 

Wartość odżywcza 100 g produktu

Wartość energetyczna (energia)

1295 kJ/311 kcal

Tłuszcz, w tym:

8 g

kwasy tłuszczowe nasycone

0,83 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone

1,36 g

kwas tłuszczowe wielonienasycone

5,81 g

Węglowodany, w tym:

4 g

cukry

4 g

Błonnik

34 g

Białko

38 g

Sól

0,17 g