Wodorosty - superfoods prosto z morza

Jadalne wodorosty znane są w kuchni dalekiego Wschodu już od wieków – w krajach takich jak Chiny, Wietnam, Japonia i Korea stanowią nie tylko przysmak, doceniane są również ze względu na właściwości prozdrowotne gwarantujące mieszkańcom tych krajów długowieczność i świetne samopoczucie. Choć wiele osób podchodzi do tego surowca kulinarnego z nieufnością, wodorosty z czasem podbijają coraz więcej serc, a rzesza ich zwolenników powiększa się nie tylko z powodu popularyzacji egzotycznych dań, ale również dzięki korzyściom zdrowotnym płynącym z ich spożycia.

Wodorosty to nic innego jak rośliny wodne, nazywane też trawą morską reprezentowane są przez różne odmiany i gatunki, takie jak brunatnice, krasnorosty, watkowe, ramienice, sinice (do tej grupy należy m.in. spirulina) i inne. Są wyjątkowo wartościowym produktem żywieniowym ze względu na swój bogaty skład, charakteryzują się bowiem wysoką zawartością składników mineralnych takich jak wapń, magnez, żelazo, jod, miedź, cynk, fluor i fosfor, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę E, C, K i kwasy omega-3, ponadto są bogatobiałkowe i ubogie w tłuszcz. Glony jadalne zawierają też w swoim składzie sporo błonnika, co przekłada się na usprawnienie działania układu pokarmowego, obniżenie cholesterolu i zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory, w tym nowotwór jelita grubego.

Do wyjątkowych funkcji alg należy też działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, w tym chroniące komórki przed negatywnym działaniem stresu oksydacyjnego, a także wzmacniające odporność i przeciwwirusowe.

Fukoksantyna, będąca związkiem chemicznym o charakterze barwnika, odpowiada za działanie przeciwcukrzycowe i hamujące odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Poza dobroczynnym działaniem na zdrowie, algi morskie są też świetnym dodatkiem w kuchni, o czym od dawna wiedzą mieszkańcy Azji. Na Dalekim Wschodzie pod różnymi postaciami spożywa się wodorosty różnych gatunków, wyróżnić można m.in. Nori (stosowane najczęściej do sushi i okonomiyaki), hijiki, arame, agar-agar (stosowany jako roślinny zamiennik żelatyny), wakame i kombu.

 

Przyjrzyjmy się bliżej dwóm ostatnim:

Wakame (Undaria pierzastodzielna) – należy do gatunku brunatnic z rzędu listownicowców i występuje naturalnie u wybrzeży Japonii, Chin i Korei, w których to krajach uznawana jest jako warzywo i powszechnie stosowana w kuchni, a także w medycynie naturalnej. Stanowi składnik tradycyjnej japońskiej zupy miso, wielu sałatek i przystawek. Roślina ta jest lekko przezroczysta i charakteryzuje się głębokim zielonym kolorem, jest bogata w wapń i witaminy z grupy B (głównie tiaminę i niacynę) i kwasy omega-3, dzięki czemu jest ważnym składnikiem diet wegetariańskich, wegańskich i makrobiotycznych w krajach Zachodnich. Występuje zarówno w wersji świeżej jak i suszonej, a także w formie mrożonych arkuszy z dodatkiem soli.

Kombu, konbu – uzyskiwane jest z kilku gatunków wodorostów z rzędu listownicowców, charakteryzuje się skomplikowanym cyklem rozwojowym, naturalnie występuje u wybrzeży Japonii, ale spotykane są też hodowle w zagrodach morskich. Ma ciemny, brązowo-brunatny kolor i masywną budowę, przez co wymaga najdłuższego czasu gotowania ze wszystkich wodorostów. Kombu stanowi dodatek do wielu potraw kuchni japońskiej, w tym japońskiego bulionu dashi i sałatek. Ze względu na wysoką zawartość jodu dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, a ponadto obniża ciśnienie krwi, zapobiega udarom mózgu, obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę nerek.

 

Choć wodorosty nie zagrzały jeszcze na dobre miejsca w naszym jadłospisie, warto wziąć je pod uwagę jako produkt wzbogacający wartość odżywczą potraw. Algi morskie to nie tylko sushi czy azjatyckie zupy, ale też ciekawa alternatywa dla chipsów w formie prażonej. W postaci proszku mogą być dodawane do codziennych posiłków w celu zwiększenia w nich zawartości witamin i minerałów.

 

 

[1] Rajapakse N., Kim S.K., Nutritional and Digestive Health Benefits of Seaweed, Advances in Food and Nutrition Research, Volume 64, ISSN 1043-4526, DOI: 10.1016/B978-0-12-387669-0.00002-8

[2] Zhang H., Pang Z., Han C., Undaria pinnatifida (Wakame): A Seaweed with Pharmacological

Properties, 2014 Science International DOI: 10.17311/sciintl.2014.32.36

[3] Hackett J., Wakame Seaweed, www.thespruce.com

[4] Kin T., Wodorosty morskie – bogactwo z głębin, www.bio-zycie.pl

[5] Kombu Seaweed Encyclopedia, KURAKON Foods Corporation, www.kurakonusa.com